УБЖ 2021, 78(5): 327–334

 

https://doi.org/10.15407/ukrbotj78.05.327

 

Лата, Атрі Н.С.

 

Профіль жирних кислот автохтонного штаму Lentinus sajor-caju (Basidiomycota)

 

Резюме

Метою цього дослідження було встановити склад жирних кислот їстівного гриба Lentinus sajorcaju, який широко споживається у світі, на прикладі вирощеного в культурі автохтонного штаму природного походження. Нами встановлено наявність 26 жирних кислот, включаючи насичені жирні кислоти (SFA-27,69%), мононенасичені (MUFA-5,42%) і поліненасичені жирні кислоти (PUFA-65,06%) у різній кількості в межах від 0,01% до 60,62%. Виявлено, що серед усіх досліджених жирних кислот переважала лінолева кислота (60,62%), а пальмітинова (17,6%) та олеїнова (3,95%) кислоти були відповідно другою і третьою за їхнім вмістом у цього гриба.

 

 

 

На головну